Tłusty czwartek to wielkie święto dla każdego łasucha. Przypada ono właśnie dziś. Mławianie ruszyli do sklepów po pączki i faworki.
W tym roku tłusty czwartek przypada na 28 lutego. W kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed wielkim postem.
W tłusty czwartek można bez wyrzutów sumienia objadać pysznymi pączkami i faworkami. Ktoś wyliczył, że Polacy zjadają w tłusty czwartek 100 milionów pączków. To 2,5 pączka „na głowę”. Mławianie w tym względzie na pewno nie próżnują.
Niektóre sklepy już dzień wcześniej zaopatrywały się w większe ilości smakołyków. Ile kosztują wspomniane słodycze w Mławie? W jednej z mławskich cukierni można było kupić pączki po 2 złote za sztukę. Smakołyki znajdowały nabywców. Kupowano je w sporych ilościach.
Dla tych, którzy wolą tradycyjne pączki „jak u mamy” mamy przepis.
Tradycyjne pączki
Składniki (na 12 sztuk):
50 dag mąki
4 dag drożdży
15 dag cukru
20 ml mleka
8 łyżek masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli, tłuszcz do smażenia, powidła lub dżem
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, skruszyć drożdże, posypać połową cukru, wlać połowę letniego mleka, lekko przemieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie roztopić masło w pozostałym mleku, przestudzić i wymieszać z jajkami, resztą cukru i szczyptą soli. Wlać do rozczynu i wyrobić jednolite ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 12 części, każdy kawałek spłaszczyć ręką i położyć po łyżeczce dżemu lub powideł. Ulepić kulki z dżemem w środku. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do rondla z rozgrzanym tłuszczem wrzucać po trzy pączki. Wyjmować łyżką cedzakową, gdy się zarumienią na złotobrązowy kolor. Ciepłe pączki obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego.