Tacos, enchiladas, chiles rellenos… Meksykańska kuchnia obfituje w dania, które można łatwo przekształcić w wegetariańskie wersje. Wystarczy zastąpić mięso fasolą, sosem mole i świeżymi warzywami. Jakie rarytasy mogą zrobić na tobie największe wrażenie? Jednym z ciekawszych rozwiązań może się okazać quesadilla z boczniakami i chipotle, która — dzięki aromatycznym przyprawom — oczaruje cię smakiem i wartością odżywczą. Chcesz przygotować roślinne tacos? Zastąp mięso szarpanym boczniakiem, dodaj sporo czerwonej cebuli oraz wędzonej papryki lub postaw na pieczarki połączone z ulubionymi warzywami.
Amerykańskie specjały — wegetariańskie burgery
Amerykańska kuchnia kojarzona jest z sycącymi kanapkami, w których zwykle pojawia się grillowane lub smażone mięso. Szukasz roślinnej alternatywy? Wegetariańskie burgery to hit ostatnich lat. Zdrowe, pyszne i niesamowicie różnorodne. Od buraka, przez ciecierzycę, aż po grzyby portobello. Amerykańska kuchnia w wegetariańskim wydaniu potrafi zaskoczyć swym bogactwem, a przepisy na roślinne wersje klasycznych kanapek znajdziesz na wielu portalach kulinarnych.
Chcesz stworzyć własną bułkę? Sięgnij po kotlety sojowe, kawałki boczniaka lub burgery przygotowane z ziemniaków i wędzonego tofu. Lubisz lekkie przekąski? Możesz stworzyć gorącą kanapkę nadzianą stekiem z kalafiora! Możliwości jest sporo, a jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.
Ukraińskie specjały w wersji wegetariańskiej
Moda na kuchnię ukraińską trwa, a klasyczne dania tego kraju coraz częściej dostępne są w dwóch wariantach: klasycznym i wegetariańskim. Jeśli chcesz, możesz sięgnąć po roślinny płow — jednogarnkowy przysmak, który przygotujesz z ryżu i warzyw (m.in. marchewki, pietruszki, cebuli, czosnku i fasolki szparagowej). Gołąbki z białą fasolą, barszcz ukraiński w wersji wege (w którym mięso zastąpi czerwona fasola) oraz wareniki (pierogi) z bezmięsnym farszem — oto kolejne możliwości, dzięki którym możesz jeść zgodnie ze swoimi zasadami, a jednocześnie odkrywać bogactwo ukraińskiej tradycji kulinarnej.
Kuchnia indyjska — źródło inspiracji dla wegan i wegetarian
Kuchnia indyjska to doskonałe źródło inspiracji dla amatorów kuchni roślinnej. W tym kraju dania bezmięsne są niezwykle popularne, a rośliny strączkowe zajmują w niej ważne miejsce. Dum Aloo, czyli mieszanka ziemniaków i warzyw w sosie curry, wegańskie curry z bakłażanem, ciecierzycą i ziemniakami — oto kolejne propozycje, na które warto postawić.
Podróż po kuchniach świata to nie tylko fascynująca przygoda, ale także sposób na odkrycie nowych smaków. Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem, możesz spróbować roślinnych wersji tradycyjnych dań. Możesz być zaskoczony, jak smaczne i różnorodne mogą być. Jesteś zainteresowany/a poszerzeniem swoich horyzontów kulinarnych, jednak powstrzymuje Cię brak czasu lub umiejętności? Dziewiąta Planeta przynosi rozwiązanie w postaci cateringu pudełkowego przygotowywanego specjalnie dla Ciebie. Nie dość, że zapozna Cię wszechstronnie z wegetariańskimi smakami, to dzięki wysokiej jakości składników zapewni Ci odpowiednią dawkę wartości odżywczych. Brzmi zachęcająco, prawda?