W dniach 18 i 19 lutego Miejski Dom Kultury w Mławie zaprasza wszystkich smakoszy zdrowych przysmaków na profesjonalne warsztaty warzenia sera. Kurs poprowadzi Krzysztof Jaworski, wieloletni szkoleniowiec serowarstwa, autor książki „Jak zrobić dobry ser”, na stałe związany z Żuławskim Parkiem Historycznym. Podczas dwudniowych warsztatów uczestnicy zostaną wprowadzeni w arkana sztuki produkowania żywności tradycyjnej.
W pierwszym dniu część praktyczną poprzedzi dwugodzinny wykład obejmujący zagadnienia z historii serowarstwa. Omawiane będą również techniki wytwarzania serów w różnych krajach oraz podstawowe zagadnienia dotyczące mleka jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnik może również dowiedzieć się, jak zorganizować sobie prosty i tani warsztat serowarski we własnej kuchni.
Część praktyczna to przede wszystkim nauka wytwarzania sera w warunkach przyzagrodowych i domowych. Uczestnicy będą wytwarzać znane gatunki serów m.in. goudę farmerską czy ricottę oraz inne rodzaje rozpowszechnione w krajach alpejskich – w tym sery domowe z ziołami. Ponadto Krzysztof Jaworski pokaże, jak umiejętnie przygotować parzenicę żuławską czyli mozzarellę z mleka krowiego oraz tradycyjne zdrowe przysmaki.
Zajęcia będą odbywały się w sali na piętrze domu kultury (początek o godz. 10, codziennie po 6 godzin zegarowych). Zapisy na warsztaty serowarskie przyjmowane są od wczoraj (23 stycznia) w godzinach pracy MDK.
Limit miejsc – 26 osób
Koszt 100 zł/os.