Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Może być źródłem listeriozy – choroby, na którą zmarło już 9 osób.
– Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu – podkreśla GIS.
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Ogółem od 2015 r. zachorowało już 47 osób, a 9 z nich zmarło.
Listerioza to rzadka, ale poważna choroba wywoływana przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt (objawy: u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka; u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia; u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.