Sanepid ostrzega przed spożyciem jaj których, producentem jest GALLUS Sp. z o.o. W kurniku wykryto bakterie salmonelli. Część jaj została wycofana z obrotu.
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.
Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG.
Jaja, które mogą być zakażone salmonellą, pochodzą z partii nr:
11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
Sanepid podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu ze sklepów jaj z zakażonego kurnika, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.
Inspekcja sanitarna przypomina, że zjedzenie jajka zakażonego salmonellą, szczególnie na surowo, może się skończyć groźną chorobą.