GIS wystosował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Stwierdzono niedeklarowane białka soi w konserwie mięsnej popularnego producenta. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Popularna konserwa wycofana z obrotu
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g
Numer partii: 03.03.2026 416A.E
Data minimalnej trwałości: 03.03.2026
Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.