Prezydent Andrzej Duda 19 lipca podpisał Ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym t tego wynikającym.
Ustawa nakłada obowiązki na podmioty prowadzące sklepy o powierzchni powyżej 250 m kw. Mają za zadani m.in. zawarcie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (w szczególności ze względu na wady jej wyglądu albo jej opakowań).
Ponadto są zobowiązane przeprowadzać w jednostkach handlowych kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
I co chyba najbardziej mobilizujące – będą ponosić opłaty za marnowanie żywności według stawki 10 gr za 1 kg marnowanej żywności.