Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Mławie przeprowadziła kontrole zakładów prowadzących sprzedaż lodów z automatu lub gałkowych. Czy wszystkie punkty przeszły je pozytywnie? Postanowiliśmy to sprawdzić.
W 2019 r do kontroli zostało wyznaczonych 9 zakładów. Podczas kontroli sanepid zwraca szczególną uwagę na warunki sanitarno-higieniczne produkcji oraz sprzedaży lodów: higiena, stan zdrowia personelu, warunki przechowywania oraz identyfikowalność surowców.
– Do 10 czerwca 2019 r. skontrolowano 4 zakłady, w tym jeden według arkusza oceny uzyskał średnie ryzyko zagrożenia. Uchybienia stwierdzone podczas kontroli zostały natychmiast usunięte. Pozostałe 3 zakłady uzyskały niskie ryzyko zagrożenia – uchybień podczas kontroli nie stwierdzono – zapewnia sanepid.
W 2018 r. również skontrolowano 9 zakładów prowadzących sprzedaż lodów z automatu lub gałkowych. W skontrolowanych obiektach stan sanitarno-higieniczny nie budził zastrzeżeń. Podczas kontroli uchybienia pojawiały się sporadycznie i były raczej incydentalne, nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia i życia konsumenta. W 2018 r. pobierano również próby lodów do badania mikrobiologicznych. W przebadanych próbach przekroczeń nie stwierdzono.
W tym roku jeszcze pięć lodziarni czeka na kontrole – o ich wynikach informować będziemy na bieżąco.