Podczas lata mławski sanepid przeprowadził wzmożone kontrole produkcji i sprzedaży rozmaitych produktów – lodów w szczególności. Okazuje się, że w dwóch zakładach stwierdzono uchybienia.
Jak informuje mławski sanepid, w 2019 r do kontroli zostało wyznaczonych 9 zakładów prowadzących sprzedaż lodów z automatu lub gałkowych. Podczas kontroli zwracano szczególną uwagę na warunki sanitarno-higieniczne produkcji oraz sprzedaży lodów, higienę i stan zdrowia personelu, warunki przechowywania oraz identyfikowalność surowców.
– Do 30 sierpnia skontrolowano 9 zakładów w tym w dwóch zakładach stwierdzono uchybienia, które nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia i życia konsumenta były raczej incydentalne i zostały natychmiast usunięte – wyjaśnia mławski sanepid.
W pozostałych skontrolowanych 7 obiektach stan sanitarno-higieniczny nie budził zastrzeżeń, uchybień podczas kontroli nie stwierdzono.
W powiecie mławskim w tegorocznym sezonie letnim na szczęście nie było żadnego zatrucia lodami. A ponieważ pogoda nadal dopisuje, w dalszym ciągu chętnie je kupujemy. Na co sami powinniśmy zwrócić uwagę przed kupieniem lodów w tym, a nie innym miejscu? Pojemniki z lodami muszą być cały czas odpowiednio schładzane. Dobrze, żeby były przykryte lub osłonięte od strony klientów szybą. Do każdego smaku powinna być oddzielna łyżka, co jest ważne nie tylko z racji higieny. Nietolerujący laktozy nie mogą mieć nakładanego sorbetu łyżką, którą wcześniej nakładano lody na bazie mleka czy śmietany.
W razie poważnych zastrzeżeń możemy poskarżyć się sanepidowi. Pisząc skargę do sanepidu, pamiętajmy o tym, że musi ona zawierać wyłącznie konkrety, najlepiej poparte dowodami (zdjęcia) i musi być podpisana – sanepid nie zajmuje się anonimami; ale jest zobligowany do zachowania do swej wiadomości naszych danych.