Już po raz 14. Urząd Marszałkowski w Warszawie zaprasza młodzież do udziału w konkursie „Smak ekologicznej żywności”. Po raz kolejny uczniowie będą musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa oraz produktów z niego pochodzących. Jest jeszcze czas – termin zgłaszania udziału szkoły w konkursie upływa 31 marca br.
Od lat konkurs cieszy się popularnością zarówno wśród szkół podstawowych, jak i gimnazjów. W ubiegłym roku chęć udziału w rywalizacji zgłosiły 74 placówki (37 szkół podstawowych i 37 gimnazjów), zaś w ciągu tych 13. edycji wzięło w nim udział ponad 6000 uczestników.
– Jedzenie jest nieodłączną częścią naszego życia, a rynek spożywczy jest bardzo bogaty. Liczymy, że dzięki konkursowi dzieci i młodzież będą świadomie wybierać produkty, a może kiedyś sami zajmą się rolnictwem ekologicznym. Gorąco zapraszam wszystkie mazowieckie szkoły do udziału w konkursie. Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe – zachęca Kazimierz Porębski, z-ca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM.
W konkursie mogą wziąć udział uczniowie klas IV-VI szkół podstawowych i gimnazjów z terenu województwa mazowieckiego. Konkurs przeprowadzany jest dwuetapowo. Pierwszy odbywa się w szkole, która wyłoni po jednym przedstawicielu z każdej grupy wiekowej, w drugim uczestnicy zmierzą się z testem w siedzibie urzędu marszałkowskiego. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w czerwcu br.
Na uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów będzie czekać także miła niespodzianka – zwiedzanie jednej z warszawskich atrakcji (Pałac Kultury, Stare Miasto lub ZOO).
Szczegóły oraz wzór formularza są dostępne na stronie samorządu województwa mazowieckiego www.mazovia.pl w zakładce „Konkursy/Szkolenia/Ekokonkursy”.