Państwowa Inspekcja Sanitarna cały czas prowadzi badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem. Z 85 próbek jajek w trzech stwierdzono obecność tej substancji w ilości przekraczającej normy. Zanieczyszczone jaja wykryto m.in. w Bieżuniu, w powiecie żuromińskim.
Chodzi o jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 14371323, z datą spożycia 30.08.2017. Stwierdzono w nich fipronil na poziomie 0,11 ± 0,055 mg/kg (dopuszczalna norma to 0,005 mg/kg).Oprócz tego normy zostały przekroczone w jajach z Rawicza oznaczonych kodem: 3 PL 30051328 K3, z datą spożycia 05.09.2017 oraz w tych z kodem: 2 PL 14131317, z datą 09.09.2017, wyprodukowanych dla firmy z Warszawy.
Przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W związku z tym, że poziomy zbadane w trzech wyżej wymienionych próbkach są niższe, nie należy obawiać się wystąpienia negatywnych skutków. Biorąc jednak pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017, która może jeszcze znajdować się w obrocie.
O powyższych wynikach badań została bezzwłocznie powiadomiona Inspekcja Weterynaryjna, która według kodów weterynaryjnych na skorupkach jaj może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w tej sprawie w konkretnych fermach.
Rychło w czas…
Wszystkich w Mławie sprawdzcie bo mozliwe ze szukacie Nie tam gdzie trzeba 😉