Bakterie Salmonella spp. wykryto w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z powodu wykrycia tych bakterii 30 listopada.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g
Numer partii: 0211101071
Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia w tych zakładach.
Natomiast konsumentom GIS zalecił, by nie spożywali produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.