Brak wiatru powoduje, że na Mazowszu będzie się utrzymywało podwyższone stężenie zanieczyszczeń powietrza (PM10 i PM2,5). W związku z tym wydano dla całego województwa ostrzeżenia I stopnia. Będzie obowiązywało do 28 stycznia.
Czytelnicy regularnie nas informują o tym, że również miejscowości powiatu mławskiego, zwłaszcza po południu i wieczorem, zasnuwa szara mgła. To dym z kominów, który przy bezwietrznej pogodnie unosi się między zabudowaniami.
Przypominamy. W trakcie występowania podwyższonych stężeń należy ograniczyć czas spędzany na powietrzu. Osoby szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia powietrza, m.in.: dzieci i młodzież poniżej 25. roku życia, kobiety w ciąży, osoby starsze i w podeszłym wieku oraz osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu oddechowego powinny podjąć następujące środki ostrożności:
- unikać długotrwałego przebywania na otwartej przestrzeni dla uniknięcia długotrwałego narażenia na podwyższone stężenia zanieczyszczeń,
- ograniczyć duży wysiłek fizyczny na otwartej przestrzeni np. uprawianie sportu, czynności zawodowe zwiększające narażenie na działanie zanieczyszczeń,
- osoby chore powinny zaopatrzyć się we właściwe medykamenty i stosować się do zaleceń lekarzy,
- zaniechać palenia papierosów.
W przypadku pogorszenia stanu zdrowia należy skontaktować się z lekarzem. Osoby udające się do pracy, szkół itp. powinny ograniczyć ruch samochodowy i przesiąść się do środków komunikacji miejskiej lub tak organizować przejazd samochodem, aby zabierać maksymalną liczbę pasażerów.
To kampania na rzecz wymiany pieców.To brednie!!!ludzie nie dajcie się zwariować!nasze pensje są niskie a ceny opału ciagle w górę!kto mi da na nowa kotłownie a później na droższy opał?!niech się wezmą za kurniki!to jest źródło smrodu przez cały rok.
Ten fetor nie jest z wegla bierzecie sie za zwyklych ludzi kazecie zeby zmieniai piece choc wiekszosc ludzi na to nie stac a prawda jest tak ze ten smrod to z fabryk kurnikow chlewni wszystko razem sie miesza czemu nie zakazecie budowy kurnikow niedlugo bedzie stal kurnik kolo kurniki 50 kurnikow w jednym miejscu to jak wies to wedlug was jest zdrowe
Co jest dokladane do wegla, ze tak smierdzi i dusi ten dym.Wczesniej wiecej ludzie ogrzewali weglem, piekarnie chodzily na wegiel, zaklady ogrzewaly weglem i kotlownie dla blokow byly na wegiel.Teraz wiekszosc chodzi na gaz, a fetor coraz wiekszy.Musi byc cos w weglu.
Od ruskich jest najtańszy i taki ..ujowy
Postęp nie pod każdym względem jest dobry – coś za coś
Klimat się zmienił,do miasta przyjeżdżali konno, ogrzewane były izby a nie wille,samochody miały niektóre urzędy, był rower,na wieś do mamusi w niedzielę na objad szło się na butach,albo przywieźli kurę w konia.Tak było.Pomijajac to wszystko to kurniki czuje się kilometrami.Tak jest w całym kraju, niestety nie da się odgrodzic od innych miast i wsi, która się zmieniła nie do poznania.
Sranie w banie dawniej były piece tylko węglowe i było dobrze ,wymyslaja
Ale ludzie palili w nich węglem i drewnem a nie czym popadnie np. płytami meblowymi, opakowaniami z tworzyw sztucznych a słyszałem, że są i tacy co palą odpadkami z firm obuwniczych.