Wycofano ze sprzedaży partię czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g. To ze względu na zastosowanie do jej produkcji sproszkowanego imbiru zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowany imbir.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji.
W związku z powyższym odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce – podmiot Eko – Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu, zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996
Numery partii: 21147, 21161
Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022
Producent: Bio Benjamin Ltd
Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonych w tym komunikacie.