Ptasia grypa panująca w polskim zagłębiu hodowli kurczaków, czyli powiatach żuromińskim i mławskim może spowodować w ciągu najbliższych 7 tygodni zmniejszenie ilości mięsa drobiowego na rynku o 30%.
Według informacji zdobytych przez Business Insider Polska już zapadła decyzja o wybiciu wszystkich ok. 100 mln sztuk drobiu w obu powiatach, niezależnie od tego czy w danej hodowli wystąpiła ptasia grypa H5N8. Dodatkowo już pierwsze państwa np. Bośnia i Hercegowina wprowadzają ograniczenia w imporcie na swój teren mięsa drobiowego z części terenu Polski.
Będzie mniej mięsa?
Na grypę chorują nie tylko kurczęta przeznaczone na ubój, ale także w stada reprodukcyjne. Spowodowało to już zmniejszenie inkubacji i klucia się piskląt o jedną trzecią, czyli ponad 30 mln sztuk miesięcznie. Nawet jeżeli bez problemów spowodowanych ptasią grypą dotrwają do uboju to i tak będzie jedną trzecią mniej wyprodukowanego mięsa. Nie trudno przewidzieć, że spowoduje to kolejne podwyżki cen tego najpopularniejszego mięsa w naszym kraju. Jest ono już droższe o 60% w porównaniu do ubiegłego roku.
Czas odpalić zamrażarkę bo tanio to już długo nie będzie