GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w partii mrożonych brokułów.
Pewnie każdy z nas, chociaż spróbował mrożonych warzyw. Okazuje się, że nie wszystkie są bezpieczne.
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostatnio wzięła pod lupę wyroby firmy Hortex.
– W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w partii mrożonych różyczek brokułów określonej poniżej. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że przedmiotowy produkt może stwarzać potencjalne zagrożenie dla konsumentów – informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Hortex BROKUŁY RÓŻYCZKI, 450 g, produkt głęboko mrożony
Producent: Polski Ogród Sp. z o.o., ul. Mszczonowska 2, 02-337 Warszawa
Data minimalnej trwałości: 06/2022
Numer partii: LS1C2170620 8 B 1806201448
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
– Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności. Producent Polski Ogród Sp. z o.o. poinformował, iż na stanie magazynowym nie posiada zakwestionowanego produktu, przedstawił listę dystrybucji przedmiotowych brokułów i zobowiązał się do uruchomienia procedury wycofania ich z obrotu. W dniu 16.10.2020 r. producent rozpoczął proces powiadamiania odbiorców/ klientów o konieczności sprawdzenia stanów magazynowych i zablokowania sprzedaży w/w partii brokułów – informuje GIS.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
Źródło: GIS
Polska „zdrowa” żywność, a dookoła pełno ludzi umierających na nowotwory.