Ruszył nabór do jedenastej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Trwa poszukiwanie najsmaczniejszych potraw i produktów przygotowanych w 2017 r. na Mazowszu. Co można zgłaszać? Praktycznie wszystko – od wyrobów cukierniczych i piekarniczych, przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne, aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje.
– Zachęcam wszystkich producentów, małych rolników, koła gospodyń wiejskich, aby wystartowali w tym konkursie. Daje on szansę na wypromowanie takiego produktu szerzej, nie tylko w swoim lokalnym środowisku. Ten konkurs to doskonała okazja do prezentacji naszych mazowieckich, tradycyjnych i w pełni naturalnych produktów – podkreśla marszałek Adam Struzik.
W dziesięciu dotychczasowych edycjach konkursu nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.
O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja rozstrzygnie na przełomie I i II kwartału 2018 roku. Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane.
Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na TUTAJ oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.