Każdego roku zwiększa się liczba osób prywatnych, a także przedsiębiorstw, które korzystają z ofert cateringu okolicznościowego, który świetnie sprawdza się podczas uroczystości rodzinnych lub firmowych eventów. Zastanawiasz się jak wybrać najlepszy i godny zaufania catering? Na co zwrócić uwagę analizując jego ofertę? Przeczytaj nasz poradnik! Znajdziesz w nim odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania.
Czym powinna charakteryzować się dobra firma cateringowa?
Na polskim rynku z każdym miesiącem przybywa firm cateringowych, które świadczą swoje usługi podczas organizacji imprez okolicznościowych. Wiele osób zastanawia się, czym powinna się wyróżniać dobra firma cateringowa, z której usług można skorzystać bez obaw organizując przyjęcie komunijne, urodziny czy wesele.
W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić, jak długo dana firma jest na rynku. Jest to proste zadanie, zwłaszcza że żyjemy w dobie Internetu oraz mediów społecznościowych. Dzięki temu bardzo łatwo zapoznać się z opiniami klientów, którzy skorzystali z jej usług. Tego rodzaju wskazówki ułatwią Ci wybór najlepszej firmy cateringowej.
Ponadto można również wykorzystać opinie i rady znajomych, którzy korzystali już z usług cateringowych. Mogą podzielić się własną oceną i spostrzeżeniami, co ich zdaniem działa na plus lub minus w danej firmie.
Do tego należy zwrócić szczególną uwagę na profesjonalizm firmy, doświadczenie na rynku oraz otwartość na pomysły klientów. To przecież osoby zamawiające catering doskonale wiedzą, co lubią ich goście, czy są otwarci na kulinarne nowości.
Poza tym, dzięki wieloletniemu doświadczeniu, pracownicy takiej firmy cateringowej będą w stanie doradzić, co najlepiej sprawdzi się na urodzinach, chrzcinach, komunii, weselu czy firmowym przyjęciu. Z czego lepiej zrezygnować, a na co się zdecydować, aby zaskoczyć zaproszonych gości.
Wykwalifikowany i doświadczony catering
Zawsze kluczem do sukcesu niezależnie od profilu działalności jest wykwalifikowana, kompetentna i profesjonalna kadra pracowników, która wspólnie ciężko pracuje na pozycję firmy na rynku. Przygotowywanie przekąsek i różnego rodzaju dań wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia, aby sprostać najbardziej wymagającym gustom i preferencjom smakowym klientów.
Tym bardziej, że to branża, która nie lubi nudy. Wręcz przeciwnie – wciąż poszukuje nowych bodźców i smaków. Dlatego tak ważne jest, aby zatrudniać personel, który jest otwarty na nowości, ciekawy nowych smaków i sam ich poszukuje.
W poszukiwaniu wykwalifikowanego i doświadczonego cateringu okolicznościowego trzeba również dokładnie sprawdzić, ile lat firma funkcjonuje na rynku i zapoznać się z jej historią, a także poznać referencje osób, które skorzystały z ich usług.
Menu skomponowane ze świeżych i jakościowych składników
Przeglądając oferty firm cateringowych, należy dokładnie sprawdzić, w jaki sposób komponowane jest ich menu. W dzisiejszych czasach podstawą jest przygotowywanie posiłków z najwyższej jakości składników. Tylko one są gwarancją tego, że serwowane dania będą spełniały wszelkie wymogi i zachwycą gości.
Jak to sprawdzić? Tak naprawdę każda firma cateringowa w swojej reklamie może napisać, że ich potrawy przygotowywane są ze świeżych i wysokiej klasy składników. Wystarczy porównać oferty kilku firm świadczących podobne usługi.
Jeśli okaże się, że różnica w cenie będzie znacząca, można założyć, iż ta z najniższą ceną podczas przygotowywania swoich potraw wspomaga się gotowymi półproduktami albo najtańszymi składnikami. To na pewno przełoży się na jakość i smak całych dań.
Poza tym na wyróżnienie zasługują firmy cateringowe, które, komponując swoje menu, zwracają szczególną uwagę na składniki dostępne sezonowo i właśnie na ich bazie przygotowują swoje dania. W Polsce mamy naprawdę dużą grupę owoców i warzyw, które najlepszej smakują w szczycie sezonu, świeżo zebrane w miejscu uprawy, a nie przemrożone lub sztucznie przetworzone.
Jeśli w menu znajdziemy tego rodzaju propozycje ze składników sezonowych, to możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z kucharzami, którzy doskonale rozumieją sztukę kulinarną i wiedzą, jak te produkty najlepiej wykorzystać o danej porze roku.
Catering eventowy z profesjonalnym podejściem do klienta
Po czym jeszcze poznać dobrą firmę cateringową? Po odpowiednim podejściu do klienta i otwartości na jego propozycje. Nie każdy organizując imprezę okolicznościową dysponuje nieograniczonym budżetem.
Profesjonalna firma sprosta wszystkim oczekiwaniom klientów i dopasuje koszty do ich możliwości, niezależnie od tego, czy mowa o cateringu urodzinowym czy cateringu weselnym. Do tego pracownicy doradzą w trackie spotkania, co powinno się koniecznie pojawić na evencie, z czego można zrezygnować albo co zastąpić inną propozycją, która będzie mieściła się w granicach budżetu zamawiającego.
Tych wszystkich porad firma powinna udzielić w profesjonalny i odpowiedzialny sposób, nie pozostawiając żadnego pytania bez odpowiedzi.
Wilga Catering – firma cateringowa w Warszawie warta polecenia
W stolicy naszego kraju firmą godną zaufania jest Wilga Catering, która wyróżnia się na warszawskim rynku połączeniem kuchni klasycznej z nowoczesną. Na swoją pozycję pracowała kilka lat, zyskując zaufanie klientów dzięki wysokiej jakości oferowanych usług i profesjonalnemu podejściu do każdego zamówienia.
Wilga Catering skupia się przede wszystkim na świadczeniu usług z zakresu cateringu okolicznościowego, przygotowując swoje wyjątkowe potrawy na urodziny, chrzty, komunie oraz wesela. W swojej ofercie posiada również menu na eventy firmowe, konferencje, szkolenia, wydarzenia plenerowe i wiele innych.
Wszystkie serwowane dania wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem. Do tego są oryginalnie udekorowane i podane, dzięki czemu tworzą spójną oraz estetyczną całość. Potrawy przygotowywane są przez najlepszych kucharzy ze składników najwyższej jakości.
Szukasz najlepszego cateringu okolicznościowego w Warszawie? Postaw na Wilga Catering – to perfekcjoniści w każdym calu!