Wielu osobom sushi ze sklepu kojarzy się z niskiej jakości daniami, które nie są w stanie dorównać smakiem potrawom z restauracji. Okazuje się jednak, że jest to mit, a sushi sklepowe może nawet przewyższać propozycje lokali. Sprawdźmy, co oferują producenci sushi sklepowego i dlaczego warto zdecydować się na to rozwiązanie w kwestii obiadu, kolacji, a nawet śniadania.
Jakościowe sushi ze sklepu
Sushi stało się w ostatnich latach bardzo łatwo dostępne. Niestety pośród wielu jakościowych propozycji, nie brakuje też potraw niższej jakości, na bazie kiepskich składników. Dotyczy to również sushi z restauracji. Natomiast mowa o daniu wartościowym pod kątem smakowym, jak i zdrowotnym, jednak pod warunkiem zachowania najwyższej jakości. Czy w przypadku sushi ze sklepu utrzymanie jej jest w ogóle możliwe?
Przyglądając się niektórym propozycjom firm oferujących zestawy sushi dostępne w supermarketach, okazuje się, że trafiają się tam potrawy znacząco przewyższające większość ofert restauracji. Znajdziemy dania przygotowane ze sprawdzonych składników, niezawierające konserwantów, mimo relatywnie długiego okresu przydatności do spożycia. Innowacyjne metody pakowania zestawów sprawiają, że nawet po kilku dniach nigiri czy futomaki nie traci walorów smakowych. Zalecamy, aby wybierać produkty posiadające certyfikaty jakości i bezpieczeństwa BRC oraz IFC.
Jakościowe sushi ze sklepu znajdziesz na: https://sushifoodfactor.pl/
Codzienna wygoda
Sklepowe sushi ma jedną niepodważalną przewagę nad tym dostępnym w restauracji. Mowa tutaj o nieocenionej wygodzie. W ciągu tygodnia mało kto ma czas, aby wybrać się do lokalu, w którym dodatkowo trzeba dosyć długo oczekiwać na przygotowanie potrawy. W tym przypadku wystarczy wejść do sklepu, wybrać ulubiony zestaw i od razu można przejść do konsumpcji.
Sklepowe sushi to duży wybór zestawów, co pozwala różnicować doświadczenia smakowe każdego dnia. Wśród propozycji dostępne są zarówno zestawy klasyczne, jak i przeznaczone do spożycia na ciepło. Przygotowanie ciepłego dania z zakupionego zestawu zajmuje kilka minut. Można je podgrzać zarówno w piekarniku, jak i w mikrofalówce.
Niska cena
Głównym czynnikiem powstrzymującym miłośników sushi przed regularnym cieszeniem podniebienia tym daniem są wysokie ceny. Za pełny zestaw obiadowy dla 2 osób trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych. Ceny sushi ze sklepu są nawet kilkukrotnie niższe. Jednocześnie nie oznacza to wcale gorszej jakości. Jak to możliwe? Otóż wszystko za sprawą produkcji na dużą skalę. Ze względu na duże obroty firmy oferujące sklepowe zestawy sushi mogą znacząco obniżać marże. Co więcej, nie ponoszą kosztów związanych z obsługą klienta i ogółem z prowadzeniem restauracji. W przypadku lokali serwujących dania kuchni japońskiej koszty te są wysokie.
Powyższe argumenty przekonują, że sushi ze sklepu może być bardzo dobrą opcją. Jest to rozwiązanie tanie i wygodne. Jednocześnie wiele zestawów dostępnych w supermarketach wyróżnia się wysoką jakością i doskonałym smakiem. Ważne jednak, aby wybierać produkty sprawdzonych marek.