Nie jest tajemnicą, że mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: sojowe, ryżowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie mają taki sam wpływ na organizm? Czy każdy może po nie sięgać? Przyjrzyjmy się nieco bliżej mleku koziemu.
Mleko kozie — ogólna charakterystyka
Mleko kozie to produkt, który wzbudza skrajne doznania: niektórzy nie mogą nawet na niego patrzeć, co wiąże się z jego dość charakterystycznym zapachem, inni natomiast określają go mianem eliksiru zdrowia. Obie strony mają rację: ciężko o neutralne w smaku i zapachu mleko kozie, jednak z całą pewnością, jego krowi odpowiednik ma w nim najzdrowszego konkurenta. Warto wspomnieć, iż w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej jest zbliżone do dobroczynnego mleka z piersi kobiety. Na rynku dostępne są produkty mleka koziego zarówno w proszku jak i w płynie. Jeśli chcesz kupić kozie mleko w proszku sprawdź ofertę na https://www.zdrowiebezlekow.pl/zdrowa-zywnosc/6517-odzywcze-mleko-kozie-w-proszku-26-proc-tluszczu-000000153164.html.
W czym mleko kozie jest lepsze od mleka krowiego?
Mleko kozie cechuje się tym, że jest lekkostrawne — wystarczy jedynie 20 minut, by je w pełni strawić. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera kazeiny czy też laktozy — białka, które u wielu ludzi powoduje alergię.
Białka i tłuszcze, które wchodzą w skład mleka koziego, posiadają inną budowę niż te, które zawiera mleko krowie. Jest ono świetnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją na to ostatnie. W porównaniu do mleka krowiego mleko kozie ma więcej fosforu, wapnia i magnezu, jak i również kwasu linolowego. Ponadto zawiera również ponad dwa razy tyle potasu oraz mniej więcej 27 procent więcej selenu niż mleko krowie.
Co więcej, mleko kozie jest bogate w kwas foliowy. Zawiera również oligosacharydy, a więc prebiotyki, które regulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, w związku z czym pozytywnie wpływają na zdrowie.
Mleko kozie to także doskonale źródło cennych kwasów omega-6. Pite systematycznie obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu w krwi. Mleko kozie rekomendowane jest osobą zmagającym się z anemią, ponieważ pobudza przyswajanie żelaza, którego niedobór doprowadza do niedokrwistości oraz regeneruje hemoglobinę. Mleko kozie jest gęstsze niż mleko krowie oraz posiada większą wartość odżywczą. Spożywając je, dostarczona zadaje ogromna ilość aminokwasów egzogennych.
W porównaniu do mleka krowiego, w mleku kozim znajdują się jedynie śladowe ilości metali ciężkich. Co więcej, nie trzeba go homogenizować, ponieważ proces ten zachodzi w nim naturalnie.