Jak wyglądała codzienna dieta naszych przodków setki, a nawet tysiące lat temu? Co gościło na ich stołach w pradziejach? I wreszcie – jakie kulinarne sekrety pozostawili po sobie dawni mieszkańcy naszych ziem? Odpowiedzi na te fascynujące pytania znajdą się podczas specjalnej prelekcji w muzeum!
Dr Katarzyna Zdeb poprowadzi wykład pt. "Tajemnice dawnych diet. Badania archeologiczne w odkrywaniu sekretów dawnej kuchni". To niepowtarzalna okazja, by zagłębić się w świat pradawnych zwyczajów żywieniowych, poznając metody badawcze, które pozwalają archeologom odtworzyć dawne menu.
Wydarzenie jest częścią Europejskich Dni Archeologii (EDA) – międzynarodowej inicjatywy koordynowanej przez francuski Instytut Badań Archeologicznych (INRAP). Celem EDA jest przybliżanie społeczeństwu roli archeologii w odkrywaniu przeszłości poprzez spotkania, warsztaty, wykłady i wydarzenia organizowane w całej Europie. To spotkanie w Muzeum odbywa się pod patronatem Narodowego Instytutu Dziedzictwa, co podkreśla jego rangę i znaczenie.
Kiedy i Gdzie?
Prelekcja odbędzie się już w najbliższy piątek, 13 czerwca, o godzinie 12:00. Wstęp na wydarzenie jest wolny, więc każdy zainteresowany historią i kulinarnymi sekretami minionych epok serdecznie zapraszamy!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu naszamlawa.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz