Testy na alergeny paskowe to bardzo przydatne narzędzie diagnostyczne stosowane w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym. Alergie pokarmowe są powszechnym problemem dotykającym dzieci, jak i osoby dorosłe czy seniorów, a testy paskowe szybko i skutecznie wykrywają alergeny w produktach spożywczych, zapewniając bezpieczeństwo ich potencjalnym konsumentom. Chcesz dowiedzieć się więcej o działaniu tego rodzaju testów? Zapoznaj się z poniższym artykułem!
Testy paskowe na alergeny
Systematyczne testowanie produktów spożywczych na obecność alergenów jest niezbędne dla zapewnienia osobom borykającym się z alergiami pokarmowymi komfortu i bezpieczeństwa. Testy paskowe ze strony https://cleanserve-sklep.pl/kategoria/alergeny/testy-paskowe/ to prosty, szybki i skuteczny sposób na wykrywanie alergenów nie tylko w produktach spożywczych, ale i na powierzchniach produkcyjnych. Takie testy nie wymagają żadnej specjalistycznej wiedzy. Prosta instrukcja i odczyt wyniku sprawiają, że mogą być używane przez wszystkich pracowników bez względu na ich stanowisko czy kompetencje.
Testy na alergeny ze strony https://cleanserve-sklep.pl/ cieszą się dużym powodzeniem, bo są niezawodne, bezproblemowe w użytkowaniu, a także posiadają niezbędne wymogi i certyfikaty. Testy paskowe mogą służyć do wykrywania specyficznych alergenów w żywności, jak: gluten, laktoza, jajka, mleko czy orzeszki ziemne, alergenów w kurzu, sierści zwierząt, roztoczach lub pyłkach. Łatwość ich użycia, możliwość stosowania w dowolnym miejscu oraz krótki czas oczekiwania na wynik gwarantują tak duże zainteresowanie tymi narzędziami diagnostycznymi.
Jak działają testy ELISA?
Testy ELISA są najskuteczniejszym narzędziem do wykrywania alergenów w diagnostyce medycznej, jak i kontroli bezpieczeństwa żywności. Chociaż takie testy nie należą do najtańszych i wymagają specjalistycznego sprzętu, to jednak ich precyzja i czułość są nieocenione. Testy, które można znaleźć na stronie https://cleanserve-sklep.pl/kategoria/alergeny/testy-elisa/, wykorzystywane są zarówno przez prywatne zakłady przetwórstwa żywności, jak i państwowe instytucje kontrolne, bowiem wyróżniają się krótkim czasem badania i możliwością sprawdzenia nawet 96 próbek pod kątem jednego alergenu. Testy ELISA nie sprawdzą się jednak w przypadku testowania żywności wysoko przetworzonej i badają próbki niewielkich rozmiarów.
Działanie testów ELISA opiera się na wykorzystywaniu reakcji immunologicznej między antygenem a przeciwciałem oraz reakcji enzymatycznej generującej sygnał wizualny, jak np. zmiana barwy. CleanServe w swojej ofercie posiada testy ELISA do wykrywania niżej wymienionych alergenów:
- kokos
- łubin
- musztarda
- sezam
- soja
- orzech nerkowca
- orzech włoski
- orzech ziemny.
- orzech laskowy
- migdał
- pistacja
- ryba
- jajko
- skorupiak
- orzech kokosowy.
Testy ELISA wykorzystywane są w diagnostyce medycznej (w alergiach pokarmowych i wziewnych), badaniach hormonów czy wykrywaniu przeciwciał w chorobach zakaźnych. Są także nieocenione w kontroli bezpieczeństwa żywności, badaniach naukowych czy testach środowiskowych.