Kamica nerkowa – czym jest?
Kamicę nerkową najczęściej kojarzymy z małymi kryształkami w przewodzie moczowym, który daje o sobie znać bardzo dokuczliwym bólem. Te małe kamyczki powstają już w nerkach – najczęściej są to złogi szczawianu bądź fosforanu wapnia. Dlaczego jednak tworzą się tylko u niektórych osób? Wszystko dlatego, że do samej krystalizacji dochodzi tylko, gdy te substancje występują w moczu w zbyt dużym stężeniu. Ogniskiem krystalizacji mogą być zarówno bakterie, jak i zastój moczu.
Choroba ta najczęściej dotyczy mężczyzn w wieku od 30 do 40 lat, choć oczywiście zdarzają się przypadki, które wykraczają poza tę skalę – szczególną rolę odgrywa tutaj dieta (zywieniemaznaczenie.pl), która jest główną przyczyną tej choroby.
Jakie są przyczyny kamicy nerkowej?
Jak już wspomnieliśmy, to głównie dieta ma znaczenie przy pierwszym ataku choroby, jak i ich nawrotach – co w niej jednak ma największy na to wpływ? Najczęściej to woda, a zasadniczo przyjmowanie jej w niewystarczających ilościach. Złe nawyki żywieniowe sprawiają, że pijemy zazwyczaj dużo mniej wody, niż w zaleceniach dla dorosłej osoby – dwa litry dziennie. Wodę najczęściej zamieniamy na napoje słodkie – soki, jak i różnego rodzaju napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów. Takie płyny nie nawadniają organizmu w wystarczający sposób.
Oczywiście zdarzają się też inne przyczyny, które jednak występują rzadziej – są to:
- wady anatomiczne w budowie dróg moczowych,
- przyjmowanie zbyt dużych ilości witaminy D, jak i wapnia,
- długie unieruchomienie,
- choroby – dna moczanowa, bakteryjne zakażenie nerek, jak i inne.
Dieta – co warto wiedzieć?
Skoro wiemy już, że dieta jest kluczowym aspektem w prewencji kamicy nerkowej, pojawia się pewnie wiele pytań, które potrzebują wyjaśnienia. Co jeść, gdy ma się chore nerki? Jaka dieta na nerki? Zanim odpowiemy wprost, warto wiedzieć, że kamicę dzielimy na trzy typy, a mianowicie moczanową, szczawianową, jak i fosforanową. Dla każdej z nich będzie potrzebna inna dieta, gdyż różne nadmiary i niedobory tworzą ten podział.
Najważniejszą metodą prewencyjną jakiegokolwiek typu kamicy jest spożywanie zalecanej ilości wody, zbilansowane odżywianie i zdrowy tryb życia. Jeśli jednak już doświadczyliśmy kamicy, warto dowiedzieć się, jaki miała typ, aby móc dobrać odpowiednie środki zapobiegające nawrotowi. Dowiemy się tego, poddając wydalony kamień do analizy laboratoryjnej.
Kamica moczanowa
Przy tym typie powinniśmy unikać spożywania mocnej kawy, herbat, kakao, roślin strączkowych, orzechów, śledzi, kawioru, baraniego mięsa i wątróbki – wszystkie inne gatunki mięs i ryb powinny też ulec ograniczeniu w naszej diecie. Oczywiście kluczem jest odpowiednia ilość wody – spożywać warto też chude mleko, owoce i warzywa.
Kamica szczawianowa
Jak sama nazwa wskazuje, ten typ kamicy jest spowodowany zbyt dużą ilością szczawianów w moczu. Warto więc odrzucić produkty, które je zawierają – szczególnie szczaw, szpinak, jak i botwinkę. Powinniśmy ograniczyć też spożycie nabiału, ziemniaków, włoszczyzny i śliwek. Co powinniśmy jeść? Dużo mięsa, jaj, ryb, produktów zbożowych i ogórków. Woda to oczywiście konieczność.
Kamica fosforanowa
Tutaj warto pamiętać, że nie wolno pić wody mineralnej – tylko przegotowana będzie odpowiednia. Nie można również spożywać jakichkolwiek nasion roślin strączkowych, a ograniczyć warto też owoce, warzywa, jaja i mleko. Zalecane jest jedzenie ryb, kasz, mięsa, jak i serów. Oprócz przegotowanej wody można pić również słabą herbatę.
Jak widzimy, konieczna jest znajomość typu kamicy nerkowej, aby zapobiec jej nawrotowi. Warto jednak nie czekać do pierwszego uderzenia choroby, a jej zapobiegać – w tym pomoże tak niepozorna, a wiele dająca woda.